Bakłażan stanowi bogate źródło błonnika, a co za tym idzie wspomaga trawienie tłuszczy. Bakłażan podobnie jak ogórek jest niskokaloryczny. W znacznej większości zbudowany jest z wody. Konsumując oberżynę zapewnimy sobie zapas potasu, wapnia oraz magnezu. Oberżyna to także bogate źródło wcześniej wspomnianego błonnika. Bakłażan zawiera także znikome ilości witaminy C, A oraz B. Bliskimi kuzynami bakłażana są pomidory oraz ziemniaki. Oberżyna polecana jest w przypadku kuracji antybiotykowej, ze względu na właściwości detoksykacyjne oberżyny. Bakłażan zmniejsza również ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe.
Bakłażan pozytywnie wpływa na przemianę materii, zapobiega także chorobom układu krążenia oraz obniża poziom cholesterolu. Skórka bakłażana zawiera związki fenolowe, która poprawiają działanie organizmu. Chociaż bakłażany są ogólnie polecane, to radzi się je wyeliminować w kilku przypadkach, przede wszystkim nie są polecane dzieciom, kobietom w ciąży, osobom, które cierpią na reumatyzm oraz mającym problemy z nerkami i układem pokarmowym. Oberżyna w Polsce staje się coraz powszechniej uprawianym warzywem, choć wciąż nie doganiamy pod tym względem zagranicy i często opieramy się na imporcie. Z tego względu w zależności od kraju pochodzenia ceny bakłażanów na sklepowych półkach mogą być naprawdę różne.